0 Läs mer >>
För 6-7 veckor sedan började jag få ont i en tand. Det var ganska uthärdligt men det kändes som att det var väldigt lokalt i tanden, som ett hål ungefär. Så efter att ha gått med smärtan ett par veckor bestämde jag mig för att boka tid hos en tandläkaren för säkerhetens skull. Då jag jobbar långa dagar var det svårt att få en tid som inte innebar att jag var tvungen att ta ledigt en halv dag så jag fick vänta 5 veckor på att få komma till tandläkaren en sen tid.
Så idag var det dags. Ångesten har varit stor, som störst idag. Har haft svårt att koncentrera mig och har känt mig lynnig. När jag satt där i väntrummet hade jag sån ångest att jag funderade på att springa ut därifrån. Jag kallsvettades och händerna skakade. Tandläkarskräck No Shit!!
Har inte varit hos tandläkaren på 6 år så jag har ju hunnit bygga upp en viss ångest. Det fanns något annat som gnagde också! Pengarna! Vad kostar inte ett tandläkarbesök, och att laga tänder sen? Jag var inställd på att jag hade minst tre hål och att jag skulle få punga ut med absolut minst 3000 kronor.

När jag satte mig i tandläkarstolen tittade den unga, kvinnliga tandläkaren på mig och frågade sedan: Du tycker inte om oss va?
Jag kände hur likblek jag var och svarade att nä det gör jag verkligen inte. Hon lugnade mig och sade att allt skulle gå bra. Så var det dags för röntgen. Hur mycket tansköterskan än tjatar om att jag ska bita ihop mina tänder hårt runt plåten så går det inte. Jag känner hur kanterna skär in i gommen och under tungan och jag får blodsmak i munnen. Det är just röntgen som är ett av de värsta momenten. Det gör så sjukt ont! Hur mycket jag än förklarar att jag har väldigt liten munhåla och inte kan få igen mina tänder runt plåten fortsätter hon tjata. Efter flera försök och tårfyllda ögon var plågan över. Sedan skulle det petas och grejas i munnen en massa. Den biten är ändå rätt ok.När vi gick igenom röntgenplåtarna tyckte jag mig se en massa hål på typ varenda tand. Det visade sig vara skuggor! Men några hål måste det ju finnas. -Vad är det där vita då? Ett hål? Nä, det var en lagning från mitt enda tidigare hål som jag hade när jag var 19 år. 
Inga hål?
Nä, inga hål!!
Kunde knappt tro att det var sant. Nästan ingen tandsten heller. 
Kostnaden?
700kr för undersökningen och 120kr för att hon tog bort lite missfärgningar, men med försäkringskassans bidrag blev det allt som allt 280kr. Som hittat!!

Det roligaste av allt var att hon frågade om jag var nöjd med min stjärna på tanden. Njae, det är jag väl egentligen inte. Den har suttit där i 15 år och har blivit ganska sliten. -Vill du att jag ska ta ut den? frågade hon.
-Ja egentligen, men kostar inte det en massa pengar? kontrade jag oroligt.
-Jo det kostar lite, men jag tycker det är så sjukt fult med tandsmycken så jag kan tänka mig att göra det gratis!!

Så jag blev av med min guldstjärna på köpet! Den var bra ful men har alltid påmint mig om vissa saker i mitt förflutna så den har fått vara kvar.
Nu är det nya tider och jag känner att lite förändring gör nog gått. Så, nytt namn och en stjärna mindre!
Jag belönade mig själv med en ny eltandborste, som jag så gärna velat ha. Inte den där ascoola som fanns på min önskelista men den här duger nog alldeles utmärkt ändå.
 
Och just det!! Smärtan i tanden förklarade hon så fint för mig: Det är den tanden jag tidigare har lagat och eftersom jag varit förkyld så himla mycket under hösten och tänderna på något sätt är sammankopplat med bihålorna så är det på grund av alla dessa förkylningar jag haft ont i tanden. Den är liksom lite extra känsligt. Så nu vet ni det!!

Tandläkarbesöket som ...

0 Läs mer >>
Det känns helt plötsligt väldigt märkligt. Jag heter numera Anni på riktigt! Jag fick hem pappret från Patent- och registreringsverket igår. Allt är klart och blev godkänt. Nu fattas bara nytt legg och lite andra ändringar.
Jag har kallats Anni sen jag var 17 år och har velat byta till det en längre tid, men nu när det är gjort känns det nästan som förhastat. Jag antar att jag bara måste vänja mig och öva på en ny autograf! Ja, det kan bli dagens lördagsnöje när jag tänker efter!
 
 

Namnbytet.

0 Läs mer >>
Den senaste tiden har jag läst flertalet artiklar om tiggare på stockholms gator och i kollektivtrafiken. Jag stöter på dem varje dag. Antingen spelar de dragspel, gitarr eller något annat instrument inne i tunnelbanetågen eller så lägger de lappar på sätena bredvid där man sitter. På lapparna står oftast något om ett barn som är sjukt i hemlandet. Många tiggare sitter också ute på gatorna, ofta i en sovsäck med en burk och en handskriven skylt. Sedan i somras har även en "spökliga" härjat. Människor i vita kläder med vitmålade ansikten som går runt och tigger på Drottninggatan och i Gamla stan. Polisen har gått ut och varnat för att detta är en stöldliga. 
Ämnet tiggeri i Sverige är väldigt laddat. Många människor, så även politiker, vill förbjuda tiggeriet. Andra vill att vi ska hjälpa tiggarna med bostäder och sjukvård.

Vad tycker då jag?
Jag tror inte att förbud mot tiggeri är någon lösning.
Knark är förbjudet! ändå är behandlingshemmen fulla av missbrukare. Jag tror att ett förbud endast är att flytta på problemet. Antingen flyr tiggarna till andra länder eller så kommer de på nya, mindre synliga strategier. Dessutom tänker jag på de människor som faktiskt genuint behöver hjälp. De människor som på ett eller annat sätt halkat snett i livet och förlorat all sin värdighet. De behöver få tigga för att klara sig så länge samhället inte erbjuder dem den hjälp de behöver. Dock ser jag ständigt dessa organiserade tiggare och tror att det är dessa som förstör stadsbilden och min lugna morgonstund påväg till jobbet. Jag kan inte säga med 100% säkerhet att så är fallet men jag känner att jag har sett tillräckligt och läst tillräckligt för att ha den uppfattningen. Tidigare bodde jag på den gröna linjen vilken är ganska känd här för sina tiggerier. Just i Högdalen där jag bodde finns "högkvarteret" för de rumänska tiggarna. Vad jag förstått så är det som en kåkstad i miniatyr någonstans i utkanten av området. Jag har inte sett det själv men läst om det i media. Jag såg dock dagligen dessa tiggare på tunnelbanan. Dagarna i ända gick de fram och tillbaka inne i tågen eller satt någonstans med en skylt. När skymningen föll samlade de ihop sig och tog tåget hem igen till Högis. Oftast samma tåg som jag åkte med efter jobbet. Jag fick känslan av att det var ganska organiserat. Denna känsla förstärktes ytterligare när jag fick se en av dem, en ung kille som går väldigt illa med en krycka, springa över perrongen för att hinna med ett tåg. Hade hans handikapp varit genuint hade han aldrig kunnat springa på det sättet. Det gjorde mig arg och bestört. Arg för att jag så många gånger sett honom och tyckt synd om honom, men aldrig haft kontanter på mig för att ge. Vem har kontanter nu för tiden? Bestört blev jag för att jag tycker det är så hemskt att en människa ska behöva fejka ett handikapp för att få ihop pengar. Vart är världen på väg??
Numera bor jag på den röda linjen vilken är väldigt mycket lugnare vad gäller tiggerier. Att gå på stan är dock fortfarande minst lika påfrestande för samvetet. Jag vill så gärna hjälpa men samtidigt vill jag inte stödja de organiserade ligorna som ofta sysslar med människohandel och utnyttjar människors missär. 
Jag gick en kortis på stan i torsdags, det första jag ser på drottninggatan är den såkallade spökligan och jag höll lite hårdare i min väska. När jag var klar med mina ärenden och vände tillbaka mot T-banan såg jag en kvinna sitta ihopkrupen med två små hundar. Framför henne stod en klassisk kartongskylt med en uppmaning om att skänka pengar så att hon kunde köpa mat till sina hundar. Det gjorde så ont i mitt hjärta att se detta. Jag sträckte mig genast efter plånboken, men hejdade mig innan jag fått upp den ur väskan. Hur vet jag att denna kvinna inte utnyttjar dessa hundar för att få ihop pengar till knark, sprit eller något annat som definitivt inte gagnar de små liven? Detta kan jag såklart aldrig veta, men jag fick en känsla i magen av att något inte stämde. Jag har som regel att alltid skänka pengar om någon sitter med en hund. Men de gånger detta har hänt har personen med hunden alltid sett väldigt vanvårdad ut, sliten och i stort behov av hjälp. Det har för mig känts som en självklarhet att det varit en person i nöd. Den här gången var situationen annorlunda. Hundarna var två Chihuahuor med kläder på sig. Kvinnan såg hel, ren och ganska välvårdad ut. 
Jag åkte hem utan att ha skänkt några pengar!

För egen del känner jag ett behov av att göra något. Jag vill hjälpa de som verkligen behöver min hjälp, men hur gör man när man inte kan lita på de som ber om hjälpen?
Jag har börjat tänka såhär:
Det finns flera organisationer, kyrkor och dylikt som ständigt jobbar för att hjälpa utsatta människor. Klara kyrka är bara ett exempel. Jag vet att om jag skänker pengar, kläder eller mat så hamnar det hos dem som allra mest behöver det eftersom jag sett deras arbete med egna ögon. Detta gäller även för Hillsong church som jag brukar gå till. De samlade nyligen in vinterjackor till behövande och gick sedan runt en kväll och delade ut dem. På söndag har de en insamling med mössor, vantar, sockor och skor. De samlar även in julklappar till behövande familjer som sedan distribueras ut. Det finns inga mellanhänder, ingen som sitter på ett kontor och roffar åt sig. Det är äkta hjälp och äkta kärlek från människor med ett gott hjärta.
Detta tror jag är lösningen!!
Om vi alla slutar skänka pengar direkt till tiggarna och istället hjälper till genom organisationer och församlingar tror jag att det organiserade tiggeriet försvinner. Eftersom de som enbart kommer hit till Sverige för att tigga är intresserade av pengar och inget annat kommer de inte ha något att hämta här. Visst kan de få raggsockor och en varm jacka men de kommer inte komma längre än så. 
Verkar jag lite hård nu kanske?
Även de som kommer hit enbart för att tigga behöver ju faktiskt hjälp! De flesta är, enligt media, analfabeter och utstötta i sitt eget hemland. Klart vi måste hjälpa även dem!!
I och med att Rumänien och Bulgarien gick med i EU öppnades vägen för dessa utsatta människor att fritt resa till exempelvis Sverige för att tigga i 3 månader och sedan resa hem igen. Det är säkert en frihet för dem eftersom framförallt romerna är så avskydda i dessa länder.
Jag tycker dock att det var fel att låta dem bli EU-medlemmar när deras samhälle ser ut som det gör. Jag tycker att det skulle ha ställts krav på dessa länder att de ska behandla alla sina medborgare lika oavsett ursprung. Idag får inte romer gå i vanlig skola eller ta del av den vanliga sjukvården. Det finns speciella sjukhus och skolor med sämre standard, bara för dem. EU borde ha krävt en ändring på detta och ställt på dem rejält.
Nu är det försent. De är medlemmar i EU. Men det betyder inte att inte EU kan göra något. Det krävs dock att politikerna inser problemet. Så om vi börjar med våra egna politiker som sitter i EU-parlamentet och ställer på dem kanske vi kan få fler länder med oss.
Jag önskar verkligen att vi kunde låta alla romer komma hit och bara ge dem den hjälp de behöver, men samtidigt tror inte jag på att det är någon lösning. Vi måste ändra människors syn på detta folkslag i grunden och det gör vi inte genom att isolera dem här i Sverige.
 
Jisses vilket långt inlägg det blev. Det var inte meningen men det är ett ämne som ständigt är närvarande i min vardag och jag vill så gärna göra något.

Jag funderar just nu på om man inte kan organisera något litet på egen hand. Kanske en smörgåsutdelning med en liten god jul-hälsning till. Någon som vill vara med??
 
 

Tiggeri- ett evigt di...

0 Läs mer >>
Sitter hemma i min ensamhet och har ont i nacken. Först blev jag magsjuk i torsdagskväll, sen kom nackspärren tillbaka fullt ut. Jag är inte på topp!
Köpte mig en spikmatta i söndags när mina föräldrar var här för att julshoppa lite.
Jag tror den hjälper. Det gör jäkligt ont i varje fall och jag antar att det är meningen. Känner mig ganska bedövad efteråt. Med spikmattan, liniment, alvedon och vettekudden kan jag nästan röra mig igen. Imorgon måste jag tillbaka till jobbet, inte för att de så desperat behöver mig utan för att jag snart klättrar på väggarna.
Igår slutade dessutom kollektivets internet att fungera på eftermiddagen. Vilken skräck!! Det kom tillbaka någon gång inatt tror jag. 
Jag känner mig inte alls glad. Har verkligen längtat till julen och min familj, vilket jag fortfarande gör, men något saknas. Eller någon.. Egentligen kan jag komma på flera personer jag skulle vilja ha hos mig vid jul men majoriteten är döda så det går inte. 
Min egen dumhet och blåögdhet har gjort att jag känner mig sviken av någon som betyder mycket. Det gör ont...

Som plåster på mina sår har jag fixat en julklapp till mig själv, dock inget av det som nämns i mitt förra inlägg. Jag har betalat Patent- och registreringsverket 1000 riksdaler för att få byta förnamn. Tyckte det var en lagom bra julklapp till lilla mig. Nu är det bara att vänta och se om ansökan godkänns. No refunds!! 


 

Julklapp till mig sjä...

0 Läs mer >>
När jag var 20 år och både jag och min bror flyttat hemifrån bestämde vi i min familj att vi skulle sluta med julklappar. Jag var arbetslös och pluggade om vart annat så min ekonomi hade inte utrymme för några större inköp. Dessutom började det kännas lite som att byta pengar med varandra. Första åren hade vi ändå ett litet julklappslotteri så att alla fick nånting, men det dog av någon outgrundlig anledning ett år.
Eftersom jag varit singel för det mesta sedan dess har jag i princip inte fått några julklappar överhuvudtaget de senaste 10 åren med undantag för en jul då jag faktiskt hade en pojkvän som köpte en julklapp till mig. Ett annat år hade jag en pojkvän men han brydde sig helt enkelt inte...
Jag saknar ibland den där känslan av att få öppna paket och framför allt få ge bort paket. Det är något magiskt över det!
Tänkte i varje fall skriva en liten önskelista till mig själv med sådant jag skulle vilja ha om jag hade fått julklappar:

1. En utlandsresa
Här förutsätter det ju att jag hade haft en rik släkting eller familjemedlem vilket jag aldrig haft så detta är väldigt mycket önsketänkande
.
 
2. Inspiration
På flaska? Känner en stor brist på just inspiration nu. Har inte lust med nånting egentligen.
 
3. Ett eget hem
En liten vrå som bara är min. Där jag kan gömma mig från kylan och ha på elementen precis hur mycket jag vill. Helst med ett vackert litet kök också. Där jag kan baka pajer och göra små söta muffins.
 
4. En eltandborste
Min gamle trotjänare har bestämt sig för att ge upp så just nu kör jag manuellt vilket inte alls faller mig i smaken. Egentligen skulle jag kunna gå och köpa en ny med detsamma men jag är sugen på en såndär hitech-pryl med display och grejer. Den kostar en del.
 

5. Ullsockor
I mängder!! Använder det dagligen i jobbet och de slits så fort. Hatar att frysa om fötterna!
 
6. En riktig vän
Jag vet att det kan verka patetiskt men jag önskar mig faktiskt en riktig vän, en nära vän som jag kan prata med om allt och som jag kan gå på stan med och dricka kaffe. 
 
7. En fast anställning
Det skulle lösa en hel del av mina hjärnspöken och helt klart göra det lättare att planera för framtiden.
 
8. En ny nacke som inte krånglar i tid och otid. Just nu inne på tredje veckan med nackspärr...
 
9. Slänger in en ny mage också när jag ändå håller på. Den har krånglat en del senaste tiden. Känns som att det nästan inte spelar någon roll längre vad jag äter, får ont ändå.
 
10. Sist av allt önskar jag mig en lugn och fridfull jul tillsammans med min familj. Jag önskar glada små barnansikten med förväntansfulla ögon, ett snötäckt vinterlandskap där jag kan åka skidor(om jag hade haft skidor att åka på, orkar inte släpa hem dem jag har i Stockholm)
Jag ösnkar att jag får vila upp mig och komma tillbaka till Stockholm i januari som en ny människa med ny energi och nytt hopp.
 Bilderna har jag stulit från Google, alla utom den första!

Önskelista!

0 Läs mer >>

Tänkvärt!!